Banii de Buzunar. 17 Sarcini Platite pentru Copii

Banii de buzunar

Mai tii minte ce se credea despre bani in copilaria noastra?
“Banii strica omul”
“Banii nu aduc fericirea”
“Banii sunt ochii dracului”
“Bani multi au doar norocosii”

Daca aceste mituri iti sunt cunoscute si iti par absurde, inseamna ca intelegi importanta educatiei financiare din frageda copilarie. Despre banii de buzunar si sarcini platite pentru copii discutam in acest articol foarte util pentru parinti.

Banii de buzunar sunt un puternic material educational! Esti de acord?

Cuprins:

 1. Cand si cum pregatim copilul sa gestioneze banii de buzunar;
 2. Sarcini platite pentru copii in functie de varsta;
 3. Sarcini pentru care nu ar trebui oferita recompensa financiara;
 4. Reguli si limite privind cheltuirea banilor de buzunar;
 5. De ce banii de buzunar antreneaza rabdarea.

Cand si cum pregatim copilul sa gestioneze banii de buzunar

Discutia pe care o porti pe acest subiect cu copilul tau tine si de varsta pe care acesta o are. Aproximativ la 5 ani copiii sunt pregatiti sa gestioneze (mai corect sau mai putin) o suma mica de bani. Si asta e consecinta exemplului pe care tu i l-ai oferit pana acum.

Analizeaza dintr-o parte comportamentul tau atunci cand mergi cu el la magazin: ii cumperi tot ce doreste? Ii explici de ce refuzi anumite lucruri? Cand iesiti de la medic ii cumperi o jucarie sau intri la farmacie, pentru ca sanatatea este o prioritate?

Acordarea banilor de buzunar in schimbul muncii poate stimula copilul sa depuna efort in plus si il poate motiva sa-si stabilizeze anumite comportamente pozitive.

Parintii care gestioneaza intelept bugetul familiei ofera copiilor cel mai bun exemplu de educatie financiara.

 • Pasul nr. 1- Creati o lista de sarcini platite

Asa cum pentru un copil poate fi confuz care sunt sarcini platite si care din bun simt, poti crea o lista. O poti lipi pe frigider, poti nota suma de bani in drept cu fiecare activitate.

 • Pasul nr. 2- Stabileste un pret fix saptamanal

intre 4 si 5 ani copilul va primi o suma foarte mica (echivalentul a 1-2 euro pe saptamana), cu scopul de a-l familiariza cu conceptul de bani.

intre 6 si 8 ani – o suma moderata (echivalentul a 5 euro pe saptamana), pentru mici cumparaturi si inceputul economisirii.

intre 9 si 12 ani – o suma adecvata varstei (intre echivalentul a 10 si 20 euro lunar), pentru nevoi curente si educarea gestionarii banilor.

peste 12 ani – o suma mai mare (intre echivalentul a 20 si 50 euro lunar), in functie de capacitatea de a administra banii de buzunar si de volumul sarcinilor.

CITESTE 8 Obiceiuri care te ajuta sa economisesti mai multi bani in familie

De ce un pret saptamanal?

La o varsta mai mica poti chiar sa-l platesti si dupa finalizarea sarcinii, nu saptamanal. Copiii mai mari inteleg mai bine notiunea de timp, se orienteaza mai usor in zilele saptamanii si le va fi util sa astepte sfarsitul saptamanii.

Un scolar mare poate astepta sfarsitul lunii pentru “salariu”, asa cum se intampla si la adulti. Posibilitatea de avans ar fi bine sa nu existe. Cel putin explica-i ca daca ia un avans si se bucura de ceva mai devreme, va prmi mai putin bani cand e ziua achitarii.

 • Pasul nr. 3- pusculita

Cumpara-i o pusculita, faceti-o dintr-un borcan, sau propune-i un portmoneu. Banii de buzunar nu pot sta la nimereala. Astfel incurajam economisirea unei parti din bani pentru nevoi sau dorinte viitoare

Sarcini platite pentru copii in functie de varsta

Sarcinile ar trebui sa fie in acord cu varsta copilului. Parintele nu trebuie niciodata sa critice modul in care copilul a executat lucrul dar sa-i dea de stire ca e deschis pentru sfaturi. “Nu te-ai ispravit”, “Copilul X face asta mai bine”, “Esti un lenes”, sunt fraze toxice care il vor demotiva. Chiar si atunci cand ceva nu i-a reusit empatizeaza si afla care a fost motivul. “Vad ca ai atras mai putina atentie curateniei din dulap. Ai dori sa aranjezi lucrurile acum sau dupa ce luam masa?”

 • Sarcini platite pentru copii de 4 – 5 ani

La aceasta varsta sarcinile trebuie sa fie usoare, clare si realizabile. Apreciaza de fiecare data copilul si discutati cum se gestioneaza banii de buzunar. Este o perioada cand el deabea face legatura munca- bani. Impulsul de a-i cheltui este foarte mare, asa ca este imperativ sa duceti discutii sistematice pe acest subiect.

 1. Hranirea si plimbarea animalului de companie, a papagalului;

 2. Sa duca farfuria la chiuveta si sa o spele (desigur daca are un suport sigur pe care sa urce);

 3. Sa ude florile, copacii, sa grebleze frunzele;

 4. Sa-si faca singur curatenie in dulapul cu jucarii (sa sorteze, sa stearga praful din dulap, sa stearga jucariile)

5. Sa stearga fatada dulapului, usa (pana unde ajunge), podeaua, sa plieze si sa puna la loc hainele curate.

 • Sarcini platite pentru copii de 6 – 8 ani

Intre timp copilul a crescut, orele de matematica l-au facut pe copil sa inteleaga perfect cifrele, adunarea, scaderea. Nici nu-ti imaginezi cat de multe poate sa faca al tau copil la aceasta varsta. Este important sa ai incredere si sa nu ceri perfectiune. Aprecierea sincera este necesara si la aceasta varsta.

 6. Curatenie in camera proprie (nu doar sa faca patul, dar sa aspire, sa stearga praful, sa ude florile, sa aranjeze totul pe la locuri);

 7. Citirea si povestirea unei carti extracuriculare;

 8. Curatenie in bucatarie (stergerea blaturilor cu detergent non-toxic, aranjarea vaselor la loc, sa te ajute cu pungile cu cumparaturi, sa sorteze legumele si sa le indeparteze pe cele care se altereaza, sa faca ordine in dulapul cu cereale, condimente, etc)

 9. Curatenie in baie (sa stearga blaturile, chiuveta, podeaua, sa aranjeze prosoapele);

 10. Spalarea incaltamintei;

 11. Curatenie in masina, in masura puterilor.

 • Sarcini platite pentru copii mai mari

Pe masura ce cresc, copiii nu doar ca pot mai multe sa faca, dar si doresc mai multi bani si mai multe lucruri. Ai putea sa-i propui ca unele cumparaturi indispensabile le faci din bugetul familiei (cele care tin de sanatate, educatie, imbracaminte, odihna s.a.)

Alte lucruri si le cumpara din banii de buzunar pe care ii face singur. Vei vedea ca vei avea mai putine solicitari in magazine. Ideal ar fi ca copilul sa aiba un scop, o pasiune pentru care sa fie stimulat sa faca sarcini platite.

INSPIRA-TE: Curatenie in casa si bani in buzunar

 12. Terminarea cu succes a unui curs sau proiect (concursuri scolare, curs de limba straina, pian, robotica sau altceva, rezultate deosebite la examen)

 13. Munca in gospodarie: tunsul gazonului, curatatul garajului, spalatul masinii, activitati de gradinarit, ingrijirea animalelor de casa

 14. Efortul depus pentru un proiect special: construirea unei case pentru pasari, organizarea unei tabere de vara pentru copii din cartier, scrierea unei carti sau luarea unui interviu unei personalitati

 15. Voluntariat in folosul comunitatii, organizarea unei excursii cu prietenii.

 16. Activitati care depasesc sarcinile obisnuite: curatenia generala a camerei si organizarea ei, ajutorul sau prepararea unei mese festive pentru familie, crearea unui proiect handmade complex

 17. Citirea unei carti, participarea la un training care ii va fi util (IT, robotica, inteligenta emotionala s.a)

Sarcini pentru care nu ar trebui oferita recompensa financiara

Acele sarcini care se fac din bun simt si sunt ordinare nu ar trebui sa fie rasplatite. Asa cum o mama gateste si are grija zilnic de membrii familie fara a cere ceva in schimb, tot asa si copiii trebuie sa se implice fara a astepta rasplata.

 •  Treburile zilnice de rutina (de ex. facutul patului, stransul jucariilor, farfuria la chiuveta, hainutele la loc)
 •  Comportamentul adecvat (de ex. vorbitul politicos, comportarea bine la masa)
 •  Igiena de baza (de ex. spalatul pe dinti, pieptanatul)
 •  Participarea la activitati de familie;
 • Ajutorul acordat fratilor mai mici sau mai mari;
 • Respectarea programului de somn;
 • Terminarea temelor scolare.

Aceste sarcini ar trebui privite ca niste obiceiuri sanatoase si responsabilitati firesti, nu ca activitati optionale pentru care copilul trebuie rasplatit.

Reguli si limite privind banii de buzunar

Ca si in circulatie, parenting sau alt domeniu, regulile si limitele sunt benefice. Acestea ne mentin in siguranta. Mai cu seama cand e vorba despre copii. Copiii se simt in siguranta cand stiu ca exista unele reguli iar ei trebuie sa le respecte.

Banii de buzunar nu trebuie cheltuiti pe dulciuri, jucarii sau alte lucruri neesentiale in exces. Putem limita o suma rezonabila pe saptamana pentru astfel de articole.

Stabilim impreuna reguli de genul “nu mai mult de X suma pe saptamana pentru dulciuri”.

Banii de buzunar nu trebuie risipiti pe lucruri efemere precum bilete la loterie, jetoane la jocurile mecanice etc. Explicam copilului notiunea de “cheltuiala inteleapta”.

Banii de buzunar nu trebuie cheltuiti pe articole interzise cum ar fi tigari, alcool, chibrituri etc. Stabilim reguli ferme in aceasta privinta.

Banii de buzunar nu trebuie imprumutati fratilor sau prietenilor fara acordul parintilor. Explicam notiunea de “imprumut responsabil”.

Banii de buzunar nu trebuie folositi pentru a obtine avantaje nemeritate fata de alti copii (de exemplu plata temei facute de altcineva).

Banii de buzunar antreneaza rabdarea

Trebuie sa vedem acesti bani ca pe un instrument valoros pentru antrenarea rabdarii si amanarea cheltuielilor spontane. Pentru asta stabileste cu copilul un obiectiv de economisire pe termen scurt, mediu sau lung – de exemplu o bicicleta sau o calatorie.

Deseneaza pe foaie cat timp ii va lua sa stranga suma dorita, punand deoparte o anumita suma din banii de buzunar in fiecare saptamana sau luna.

Ajuta-l sa isi controleze impulsul de a cheltui imediat toti banii de buzunar, explicandu-i beneficiile economisirii pe termen lung. Discuta neaparat despre consecintele lipsei de rabdare si ajuta-l sa gaseasca motivatia de a continua economisirea.

Notiuni de explicat copilului

Este important sa explicam copilului ce inseamna “consum instant” vs “economisire pe termen lung”. Asta inseamna ca daca alege sa cheltuie totul acum- nu va avea posibilitatea de a-si cumpara in viitor ceva mai valoros.

Principiul “plateste-te intai pe tine insuti” – adica sa pui deoparte o suma pentru economii inainte de a cheltui restul. Ideal ar fi jumatate sa cheltui, iar a doua jumatate sa o pastrezi din care sa si investesti.

“Planificarea” Cat ar putea economisi intr-o luna/an daca si-ar propune acest scop. Ce ar putea face cu banii de buzunar economisiti.

Importanta auto-controlului si exemplu cum amanarea unei recompense imediate poate aduce satisfactii mai mari pe termen lung.

Metoda “3 zile de asteptare” – adica sa nu cumpere nimic impulsiv, ci sa se gandeasca timp de 3 zile daca isi doreste cu adevarat acel lucru.

Notarea chletuielilor pentru a vedea cum se aduna. Apoi putem analiza impreuna daca anumite cheltuieli puteau fi evitate. Prin gestionarea incorecta a banilor de buzunar copilul va invata din propriile greseli, intr-un mediu controlat si protejat de parinte.

💓 Daca ti-a placut articolul sau ti-a fost de folos, apreciaza-l acum cu un SHARE.

💓 Aceste informatii vor fi utile si altor mamici sau tatici. Iti multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *