Cel mai mare si puternic camion din lume

Cunosti cum arata cel mai mare vehicul de transport greu din lume?

Este un camion impresionant si cu siguranta dupa ce-l cunosti, vei dori sa-l vezi si in viata reala. Doar ca foarte putini au sansa sa-l vada macar o data in viata. Este vorba despre BelAZ 75710, cel mai mare camion din lume.

Glumind, are peste 4 metri in diametru, lung cat trei autobuze si cu o greutate care depaseste sapte elefanti africani. Capacitatea de incarcare ajunge pana la 450 de tone, si este utilizat in minele din intreaga lume pentru a transporta cantitati masive de minereu intr-un mod eficient si rapid.

Daca mai exact, are o lungime de 20,6 metri, o latime de 9,87 metri si o inaltime de 8,16 metri, si sase roti, fiecare avand un diametru de 4,03 metri. Greutatea proprie a unui camion BelAZ, este de aproximativ 360 de tone fara incarcatura. Motorul puternic are o putere de 4.600 CP si poate atinge o viteza maxima de 64 de kilometri pe ora. Da, cu siguranta te poti intrece cu el, doar la viteza.

Camionul BelAZ 75710 poate opera in conditii de temperatura extrema, inclusiv in zone cu temperaturi de pana la -50 grade Celsius, ceea ce il face ideal pentru minele din regiuni reci ale lumii. In plus, acest camion gigant este capabil sa se deplaseze pe terenuri accidentate si poate urca in panta cu incarcatura maxima de 450 de tone.

Camionul poate incarca diverse produse, cum ar fi minereu, carbune, pietris, nisip, roca, materiale de constructii si alte marfuri grele. Acest lucru face camioanele BelAZ utile intr-o varietate de industrii, inclusiv industria miniera, constructiile si logistica de mare tonaj.

Prin ce e deosebit de alte camioane?

Eficienta lui se explica prin faptul ca poate duce o cantitate impunatoare de material intr-un singur transport. Doar imagineaza-ti 450 tone.

BelAZ nu este conceput pentru a fi utilizat intr-un mod similar cu un camion de transport rutier, care poate fi condus pe distante mari si pe drumuri publice. Camionul Belaz este utilizat in principal in industria miniera, in conditii de teren accidentat si pe distante scurte.

Un camion mai simplu, cu o capacitate de incarcare de aproximativ 20-25 tone, ar fi nevoie sa faca cel putin 18-23 calatorii pentru a transporta o cantitate de 450 tone de materiale. Acest lucru inseamna ca ar fi nevoie de mult timp si mai multi soferi pentru a transporta aceeasi cantitate de materiale ca si un singur camion BelAZ. In plus, utilizarea unui numar mare de camioane mai mici poate duce la congestii in trafic si poate fi mai costisitoare decat utilizarea unui singur camion de mare capacitate. De aceea, camionul Belaz este preferat in industria miniera, unde sunt necesare transporturi mari de materiale.

Iti imaginezi cati litri de combustibil consuma?

Producatorul indica faptul ca consumul mediu de combustibil al camionului BelAZ la sarcina maxima este de aproximativ 230-240 litri pe ora. Avand in vedere faptul ca camionul BelAZ poate transporta o incarcatura maxima de pana la 500 de tone, consumul de combustibil la 100 km poate fi estimat la aproximativ 400-500 litri.

Deplasarea unui camion BelAZ catre santier este un subiect foarte interesant.  Acest lucru si necesita o planificare atenta si o echipa specializata de transport si de asamblare ulterioara a vehiculului

Camioanele BelAZ sunt proiectate pentru a fi transportate pe remorci specializate, fiind demontate in mai multe sectiuni pentru a facilita transportul si asamblarea ulterioara.

In functie de dimensiunile camionului si de distanta de transport, acesta poate fi transportat pe calea ferata sau pe drumurile publice, a doua varianta fiind mai dificila pentru alti participant la trafic. De asemenea necesita aprobari si permisiuni speciale de la autoritatile locale si de la companiile de transport, din cauza dimensiunilor si greutatii vehiculului. In cazul transportului pe calea ferata, camionul BelAZ este incarcat pe un vagon specializat si transportat la destinatie.

Daca distanta de transport este relativ scurta, camionul BelAZ poate fi deplasat spre santier pe propria roata.

Transportul unui camion BelAZ pe cale terestra catre o alta tara poate fi o sarcina dificila, deoarece aceste camioane sunt foarte mari si grele, ceea ce face ca deplasarea lor sa fie dificila pe drumuri si poduri.

Transportul unui camion BelAZ cu avionul este posibil, dar extrem de rar si costisitor. Deoarece camionul este atat de mare si greu, ar fi necesar sa se utilizeze un avion cargo cu o capacitate foarte mare si cu o rampa de incarcare speciala pentru a-l putea incarca. In general, transportul unui camion BelAZ prin intermediul avioanelor este o optiune foarte rara si costisitoare, care se utilizeaza doar in cazuri de urgenta sau in situatii speciale, cum ar fi livrarea unui astfel de camion intr-o zona izolata sau greu accesibila.

Transportul unui camion BelAZ peste ocean poate fi o sarcina destul de dificila, dar nu si imposibila, avand in vedere dimensiunile si greutatea acestor vehicule de mare tonaj. Cu toate acestea BelAZ a ajuns si in Australia.

Camioanele BelAZ sunt demontate in mai multe parti mai mici pentru a facilita transportul si a reduce dimensiunile si greutatea fiecarei piese. Acestea sunt incarcate in containere speciale sau pe platforme de transport si apoi fixate in mod corespunzator pentru a preveni miscarea si deteriorarea in timpul transportului.

Transportul maritim poate fi mai lent decat alte metode de transport, dar este adesea mai ieftin si poate fi mai sigur pentru incarcaturi mari.

Cati bani dai pe el?

Costul unui camion BelAZ poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi capacitatea de incarcare, specificatiile tehnice si nivelul de personalizare a camionului. De asemenea, preturile pot varia in functie de piata si de locatia in care se face achizitia.

Camioanele BelAZ sunt unele dintre cele mai mari si mai performante vehicule de transport din lume, iar pretul lor poate fi destul de ridicat. De exemplu, un model de baza, cu o capacitate de incarcare de 90 de tone, poate costa in jur de 2 milioane de dolari sau mai mult. Pentru modelele mai mari, cu o capacitate de incarcare de pana la 450 de tone, preturile pot ajunge la 5 milioane de dolari sau chiar mai mult.

Cu siguranta, conducerea unui camion de 500 de tone este una dintre cele mai impresionante experiente pentru un sofer de camion. O astfel de masina necesita o atentie deosebita, o concentrare intensa si o abilitate exceptionala, iar oamenii care sunt capabili sa conduca aceste gigantice vehicule sunt considerati unii dintre cei mai buni si mai respectati soferi din industrie.

La KROKI gasesti camionul BelAZ in varianta unui puzzle mecanic din lemn, cu motor de cauciuc. Este absolut fabulos sa-l asamblezi iar apoi sa-l vezi in miscare. Este format din 453 piese si necesita ore bune pentru asamblare. Cu siguranta va fascina si copiii si adultii.