Importanta puzzle-urilor in dezvoltarea copiilor

Puzzle-urile nu sunt doar o distractie pentru copii. Acestea pot servi si ca metoda de educatie echilibrata a copilului din cea mai frageda varsta. Puzzle-urile au multe beneficii atat pentru creier cat si pentru socializare.

Daca lipseste ceva din viata sociala a unui elev, e dificil sa-si exprime ideile si sa lucreze in echipa, fii sigur ca acesta nu a jucat puzzle la momentul potrivit.

Dar cand e momentul ca copilul sa inceapa sa joace puzzle?

La 1 anisor e momentul potrivit sa incepi sa-i dai puzzle din lemn. Imbucurator este faptul ca gasesti puzzle-uri pentru toate varstele si preferintele. Copiii mici isi dezvolta motricitatea fina prin intermediul pieselor puzzle, iar acest aspect este in directa legatura cu vorbirea. Jocul preferat al micutului de la 1 an va da roade frumoase in curand, cand va incepe sa spuna cuvinte, sa lege propozitii, sa tina lingurita, creionul, sa-si incheie sireturile.

Imbunatatirea abilitatilor de comunicare

Daca copiii mai maricei joaca impreuna puzzle, ei isi imbunatatesc abilitatile de comunicare, deoarece jocul necesita discutie si colaborare pentru a finaliza. Cand rezolva un puzzle in grup, copiii comunica intre ei si isi aduna gandurile pentru a ajunge la finalul lucrarii.

Totodata invata sa se bucure de reusita lor si a altora si inteleg ca lucrurile frumoase se fac cu ajutorul prietenilor. Socializarea prin intermediul puzzle-urilor poate fi foarte distractiva si poate fi o modalitate excelenta de a-i cunoaste pe cei de alaturi si de a intari legaturile.

Copiii cu dificultati de conexiuni sociale ar putea obtine beneficii daca au sansa sa rezolve puzzle alaturi de alti copii sau adulti.

Dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa

Este necesara munca in echipa pentru a finaliza un puzzle, deoarece fiecare piesa specifica. Nu o poti pune intr-un alt loc sau intr-un alt mod. Rezolvarea puzzle-urilor il va ajuta mai tarziu sa faca echipa buna la scoala si in viata de adult. El va respecta punctul de vedere al celui de alaturi, dar nu va uita ca si el trebuie sa caute solutii.

Prin rezolvarea puzzle-urilor invatam sa cooperam eficient, sa recunoastem contributiile celuilalt si sa ne bazam unul pe celalalt. De asemenea ne ajuta sa stimulam increderea, comunicarea si cooperarea.

Rezolvarea puzzle-urilor este un mod perfect care poate ajuta copiii mai timizi sau anxiosi sa se simta mai confortabil in interactiunea cu ceilalti.

Rezistenta la frustrare, stimularea rabdarii si perseverentei

Pentru a finisa un puzzle este nevoie de timp si efort. Uneori o singura piesa poate da batai de cap chiar si unui adult. Ce sa mai zici de un copil? Rezilienta si perseverenta sunt abilitati care vor fi de folos copiilor si pot fi antrenate la masa de puzzle. Astfel copilul invata sa fie rabdator si sa nu renunte atunci cand i se prezinta o problema. Elevii care dezvolta aceste abilitati prin rezolvarea puzzle-urilor au sanse mai mari sa faca fata unui proiect mai complicat.

Stimularea creierului

Rezolvarea puzzle-ului necesita atentie la detalii, concentrare, gandire spatiala, memoria. In timpul elaborarii creierul lucreaza cum ambele emisfere. Daca atunci cand copilul sta in fata televizorului se asociaza ca traieste intr-o lume 2D, atunci rezolvand puzzle-ul el se afla intr-un mediu 3D, exact ca in viata reala, cum ar trebui sa fie de fapt. Parintii vor observa ca un puzzle relaxeaza si calmeaza copilul, deci are si efecte psihologice pozitive.

Incurajeaza interactiunile intre generatii

Un caz real in care o fetita nu o iubea pe bunica din motiv ca nu-i permitea sa stea la desene animate. In urma catorva interziceri, fetita s-a plans mamei ca nu mai vrea sa o vada pe bunica in casa lor. Trebuie de mentionat ca copilul era dependent de ecrane. Mama a rezolvat cu succes aceasta problema oferind un puzzle cu desenul animat preferat al fetitei, pe care aceasta l-a  elaborat cu bunica. Ulterior bunica ii cumparase si alte puzzle-uri si le rezolvau impreuna. In scurt timp fetita a inceput sa frecventeze un centru de dezvoltare si, coincidenta, se rezolvau si acolo puzzle-uri foarte des. La acest centru o ducea si o aducea la fel bunica. Relatia dintre fetita si bunica s-au consolidat in scurt timp si erau prietene foarte bune, iar dependenta de ecran nu mai era o problema.

Cand copiii se gandesc impreuna pentru a elabora un puzzle, acestia invata despre limitele celui de alaturi, si imbunatatesc capacitatile de comunicare si legaturile cu cei din jur.

 

 

La KROKI gasesti o gama larga de puzzle mecanic si jigsaw. Am ales sa oferim doar puzzle din lemn intrucat acestea arata foarte bine, sunt placute la atingere si prietenoase cu mediul. Copiii vor invata sa faca o alegere care sa nu dauneze naturii. Puzzle-urile mecanice sunt pentru copii mai maricei, insa cele jigsaw vor fi indragite de prescolari.