Bullying. Cum iti protejezi copilul?

Ingrijorator! 1 scolar din 3 este victima bulling-ului in fiecare zi. Cum iti protejezi copilul?

Hai sa punem punctul pe bullying! In intreaga lume 1 din 3 copii de varsta scolara este victima bullying-ului. Daca esti parinte, e dureros sa afli ca copilul tau a fost jignit. Realitatea este ca bullying-ul nu pare sa se opreasca vreodata, dar avem la dispozitie mai multe metode ca sa-l recunoastem, sa punem limite si sa ramanem cu spatele drept in fata lui.

  • Cum să recunoști bullying-ul?
  • Poti, ca parinte, preveni bullying?
  • In ce consta secretul?

Bullying-ul este un comportament agresiv, intenționat și repetat, care cauzează suferință, disconfort sau umilință altor persoane. Poate fi fizic, verbal, social sau online. În general, bullying-ul implică un dezechilibru de putere între agresor și victima.

Bullying-ul poate fi greu de recunoscut, deoarece poate lua multe forme și poate fi subtil sau ascuns. Afla mai jos câteva semne care ar putea indica prezența bullying-ului:

Copilul tău ar putea să devină mai retras sau să își piardă încrederea în sine si chiar ar putea evita activități sau prieteni de care altadata era atras.

Ca si la adulti, e posibil sa apara probleme de sănătate cum ar fi dureri de cap sau de stomac insomnie, oboseala.

Inevitabil se va observa declinul la școala. Ca rezultat al celor enumerate mai sus ar putea să-si piardă interesul pentru invatare.

De asemenea e posibil sa-si piardă obiectele personale, ori să le găsească deteriorate sau vаndalizate.

De asemenea ar putea să devină mai agitat sau mai iritabil, să aibă schimbări bruște de dispoziție sau să pară trist și retras. Sau din contra- ar putea fi mai agresiv sau să intimideze alți copii, ca o modalitate de a face față la propriul bullying.

Poti, ca parinte, preveni bullingul?

Din pacate nu, oricat de tare asta ti-ai dori. Dar ai putea sa-l faci pe copilul tau pregatit sa infrunte bullying-ul cu spatele drept. La gradinita sau la scoala va intra in contact cu diferiti copii, iar asta implica si o educatie diferita din partea semenilor. Pune acasa accent pe educatie si fii suta la suta conectat. In acest mod vei fi mai intai prietenul de incredere, nu genul de parinte de care copilul se indeparteaza, pe masura ce creste, sa-i faca confesiuni.

  1. Încurajează și promovează respectul și toleranța. Invata-l pe copil sa se respecte si sa-i respecte pe cei din jur. Conceptul de toleranta si unicitate il va face sa-i accepte mai usor pe semenii sai diferiti de el, inclusiv pe cei agresivi. Va lua asta ca pe o normalitate: unii aleg sa fie agresivi in timp ce altii aleg sa fie bine cu sine si ceilalti.
  2. Implică-te în viața școlii sau a comunității și lucrează împreună cu alți oameni pentru a preveni bullying-ul. Comunica cu parintii ca sa fii la curent cu experientele lor.
  3. Învață copiii să recunoască bullying-ul și să ceară imediat ajutor atunci când este nevoie. Enumera cine sunt persoanele de incredere si incurajeaza-l sa fie deschis chiar daca victima il santajeaza.
  4. Asigură-te că există politici și protocoale clare în școală. Fiecare școală ar trebui să aibă o politică clară pentru bullying, care să prevadă sancțiuni și măsuri de disciplină pentru agresorii de bullying, precum și sprijin pentru victime.

Este important să se vorbească despre bullying în mod regulat și să se pună în valoare comportamentele pozitive și de susținere. Un copil iubit va fi blând cu altii, in timp ce un copil cu probleme in familie isi va varsa agresivitatea peste cei din jur.

Deci secretul consta in Iubire!

Acorda-I zilnic copilului tau timp in care sa fii suta la suta conectat cu el. Copilul evalueaza iubirea in timp.

Nu exista o legatura directa intre bullying si puzzle de la Kroki. Dar un puzzle poate fi o metoda ideala de a te conecta cu copilul si de a petrece calitativ timpul impreuna. Elaborarea unui puzzle antreneaza abilitatile de rezolvare a problemelor, creste increderea in sine, creaza un mediu pozitiv in care lumea se respecta si face echipa buna. La kroki gasesti o gama mare de puzzle 3D si 2D pe placul fiecaruia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *