Care e numitorul comun al oamenilor de succes?

Care e numitorul comun al oamenilor de succes?

Numitorul comun al oamenilor de succes nu este doar educația continuă, dar și practicarea unor activități care îi pasionează. De fapt sunt un pic mai mulți numitori. Bill Gates, fondatorul Microsoft, spunea într-un interviu că nici într-o vacanță nu-i lipsesc din valiză puzzle-urile. Omul celebru apelează la această activitate când simte nevoia să-și încarce bateriile. Chiar și de Crăciun acesta elaborează puzzle alături de soția sa, Melinda.

Așa că în următoarea ta vacanță, fie la munte sau la mare, cu sau fără copii, fă neapărat loc în valiză unui puzzle. Vei avea numai beneficii de câștigat. 

Mai jos găsești o serie de beneficii de care ai parte de fiecare dată când strângi un puzzle. Totodată depinde mult de complexitatea lui, numărul de piese, dacă este 2D, 3D sau mecanic, precum și dacă îl elaborezi singur sau cu familia ori prietenii.

 1. În timpul elaborării unui puzzle se sintetizează dopamina, care are un rol important în menţinerea unei stări generale pozitive. Aceasta contribuie la sentimentul de vigilenţă, concentrare, motivare și fericire. Din acest motiv simți satisfacție și bucurie de fiecare dată când îl elaborezi.
 2. Puzzle pentru adulți pun în mișcare ambele emisfere cerebrale concomitent. Ești relaxat și ai un creier activ în același timp.
 3. Stimulează creativitatea, imaginația și orientarea în spațiu. Aceste abilități sunt foarte importante în viața de zi cu zi a fiecărui adult. 
 4. Remediu antistres și metodă de meditație. Puzzle te face să te concentrezi în liniște și să te relaxezi. Dacă îl elaborezi singur atunci ești 1 la 1 cu tine și ai timp să meditezi “la rece” ceea ce te supără. E o activitate recomandată și când simți că ești în burn-out sau când vrei un week-end liniștit în care să-ți încarci bateriile.
 5. Comunicare caldă și spirit de echipă. Dacă alegi să aduni 1000 de piese puzzle alături de familie sau prieteni, atunci vă unește pe toți un lucru: găsirea unei soluții, în cazul dat- imaginea în ansamblu. Ar fi bine să înțelegem că problemele și provocările din viața reală ar putea fi rezolvate după același principiu ca și un puzzle de 1000 piese: pas cu pas, cu liniște și perseverență.
 6. Obții o stare generală de well-being prin satisfacerea simultană a celor 3 nevoi psihologice de bază: nevoia de conectare, competență și control. Le avem încă de la naștere și dacă una este încălcată (de exmplu atunci când nu ești sursa propriilor alegeri), întreg echilibrul intern se clatină.
 7. Îți sporește randamentul și productivitatea la locul de muncă sau studii. Antrenamentul cu piese mici și multe contribuie la creșterea atenției la detalii, a capacității de concentrare și a perseverenței. Îți prind bine aceste abilități atunci cînd lucrezi sau înveti. 
 8. Îmbunătățește memoria și atenția, foarte important pentru prevenirea Alzheimer. Suntem optimiști, dar anii trec. Un hobby cum ar fi puzzle practicat constant de-a lungul vieții ne asigură o memorie lucidă mai târziu. Așa că nu aștepta când copiii vor crește ca tu să ai timp. Începe chiar de azi o activitate care îți valorifică timpul tău.
 9. E un cadou original pentru o persoană care pune accent pe inteligență, comunicare și timp petrecut cu calitate.  Încearcă să surprinzi cu un puzzle mai complicat un prieten, un coleg de serviciu, educatorul sau profesorul copilului tău în locul tradiționalelor cadouri comestibile.  
 10. Decor elegant cu mâinile tale. Ai putea să înclei puzzle-ul asamblat pe un carton și să-l pui în ramă. Sau dacă este un puzzle 3D ori mecanic nu mai ai nevoie de un support. În acest mod ai avut parte toate beneficiile menționate anterior iar la final te alegi și cu o piesă decorativă.
 11. Dacă să ne referim la puzzle 3D, atunci găsești o gamă largă de clădiri celebre, poduri, mașini de lux, vehicule de mare tonaj, fabrici, globuri și multe alte modele deosebite. Prin intermediul lor experimentezi rolul de inginer, architect, turist.
 12. Copiii vor aprecia unele modele prin includerea lor în jocurile preferate. De exemplu dacă asamblați un camion acesta va face parte ulterior dintr-un joc cum ar fi ferma sau construcția unui castel. 
 13. Prin alegerea unui puzzle din carton sau din lemn respecți natura. A devenit important să ne gândim nu doar ce hobby practicăm, dar și impactul lui asupra mediului și, implicit, al nostru.

Poate că nu de fiecare dată și cu orice model de puzzle vei bifa beneficiile de mai sus, dar marea majoritate vor fi de partea ta. Așa că te îndemn să-ți alegi un model pe placul tău și vei vedea ce minunat este să elaborezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *