Copilul meu are intoleranta la lactoza. Ce trebuie sa fac?

intoleranta la lactoza la copii

Simptome ale intolerantei la lactoza la copil

 • Balonare și flatulență – acumularea de gaze intestinale care produc senzație de balonare/distensie abdominală și flatulență excesivă.
 • Dureri și crampe abdominale – cauzate de acumularea de gaze în intestin și de fermentația lactozei. Pot varia de la discomfort ușor până la crampe dureroase.
 • Diaree – apare la scurt timp după ingestia de produse lactate. Poate fi apoasă sau cu resturi alimentare nedigestate.
 • Grețuri și vărsături – în cazuri severe, intoleranța la lactoză poate provoca greață și vărsături.
 • Gaze – flatulența excesivă și eliminarea frecventă de gaze intestinale.
 • Constipație – mai rar, intoleranța la lactoză poate cauza constipație la unii copii.
 • Erupții cutanate, eczeme – intoleranța la lactoză poate agrava afecțiunile cutanate preexistente.
 • Deficiențe de calciu și vitamina D – dacă eliminarea lactozei nu este compensată corespunzător.

Simptomele pot varia ca intensitate în funcție de cantitatea de lactoză consumată și de gradul deficitului de lactază la fiecare copil.

 

Câteva dintre cele mai comune surse de lactoza:

 • Laptele de vacă și produsele lactate din lapte integral – lapte, iaurt, brânzeturi proaspete (telemea, mozzarella, ricotta etc), unt, smântână.
 • Produsele din lapte parțial degresat – unele sortimente de iaurt, brânzeturi, lapte.
 • Produsele din lapte praf – lapte praf, formule pentru bebeluși, unele sortimente de înghețată.
 • Produse de cofetărie cu lapte/cremă – prăjituri, plăcinte, creme, budinci.
 • Produse procesate care conțin derivați din lapte – unele tipuri de pâine, cereale de mic dejun, sucuri de fructe.
 • Brânzeturi maturate precum parmezan, emmentaler, gouda conțin lactoză în cantități reduse.
 • Carnea și cârnații pot conține lactoză dacă au fost injectate cu soluții pe bază de lapte.
 • Suplimente sau medicamente care au în compoziție lapte, derivați din lapte sau lactoză.

Este important ca etichetele produselor alimentare să fie verificate pentru ingredientele derivate din lapte, pentru a evita lactoza. Laptele de origine vegetală și brânzeturile maturate sunt opțiuni mai sigure.

 

Cum se trateaza intoleranta la lactoza

Tratamentul este diferentiat in functie de severitatea simptomelor digestive
O scurtă descriere despre cum tratamentul pentru copiii cu intoleranță la lactoză este diferit în funcție de severitatea simptomelor:

La copiii cu intoleranță la lactoză, tratamentul se adaptează în funcție de cât de severe sunt simptomele digestive resimțite după consumul de produse lactate.

În cazurile ușoare, când apar doar simptome precum balonare, flatulență sau discomfort abdominal, este suficientă eliminarea lactozei din alimentație. Laptele de vacă poate fi înlocuit cu sortimente vegetale fără lactoză și pot fi consumate brânzeturi maturate cu cantități reduse de lactoză.

În cazurile medii, când apar crampe abdominale, greață sau diaree, pe lângă eliminarea lactozei este necesară și administrarea de enzime lactaze sub formă de suplimente alimentare.Acestea ajută la metabolizarea cantităților mici de lactoză rămase în alimente.

În intoleranța severă, cu simptome precum dureri abdominale puternice, vărsături, diaree cu sânge, este nevoie de evitarea completă a lactozei și tratament medicamentos pentru simptome. De asemenea poate fi necesară suplimentarea calciului și vitaminelor liposolubile sub supraveghere medicală.

Astfel, ajustarea tratamentului în funcție de gravitate ajută la controlul eficient al simptomelor digestive și asigură nutriția adecvată în intoleranța la lactoză la copii.

 

Sfaturi pentru copiii cu intoleranta la lactoza

 • Înlocuiți laptele de vacă cu lapte de soia, lapte de ovăz sau lapte de migdale, care nu conțin lactoză. Verificați etichetele pentru a vă asigura că sunt fără lactoză.
 • Optați pentru brânzeturi maturate cum ar fi parmezan, cheddar, gouda, care conțin cantități mai mici de lactoză.
 • Luați preparate enzimatice cu lactază (de exemplu Lactojoy) pentru a ajuta la digestia lactozei. Se iau cu 10-15 minute înainte de a consuma produse lactate.
 • Verificați etichetele produselor procesate (cum ar fi pâinea, cerealele, sucurile de fructe) pentru ingredientele derivate din lapte și alegeți variante fără lactoză.
 • Preparați acasă alimente fără lactoză, cum ar fi pâine, prăjituri, sosuri folosind lapte vegetal sau brânză maturată.
 • Vorbiți cu medicul despre opțiunile de suplimentare cu calciu și alte nutrienți importanți din produsele lactate.
 • Explicați situația profesorilor și bucătarilor de la școală pentru a primi opțiuni de meniu fără lactoză.

Cel mai important este să citiți etichetele cu atenție și să vorbiți cu un nutriționist pentru a vă asigura că dieta este completă și echilibrată. Cu puțină grijă, intoleranța la lactoză poate fi gestionată eficient.

 

Pentru diagnosticarea intoleranței la lactoză la copii se pot efectua următoarele analize

Testul hidrogenului expirat – este cea mai utilizată investigație. Detectează cantitatea de hidrogen din aerul expirat, care crește în cazul fermentării lactozei neabsorbite. Are o sensibilitate mare.

Testul toleranței la lactoză – copilul primește o cantitate standard de lactoză, iar apoi se evaluează apariția simptomelor digestive sau creșterea nivelului de glucoză în sânge.

Testul genetic – depistează mutațiile genetice care determină deficitul enzimatic de lactază. Nu este însă un test de rutină.

Biopsia intestinală – permisă investigarea directă a mucoasei intestinale, dar este o procedură invazivă.

Analize de sânge – dozarea calciului, fosforului, vitaminei D pentru a evidenția eventuale carențe datorate intoleranței la lactoză.

Examenul scaunului – poate evidenția prezența lactozei neabsorbite, a grăsimilor nemetabolizate.

Testul hidrogenului expirat este considerat standardul de aur în diagnostic. Poate fi efectuat rapid, noninvaziv și oferă rezultate concludente pentru stabilirea intoleranței la lactoză.

💓 Daca ti-a placut articolul sau ti-a fost de folos, apreciaza-l cu un SHARE! Aceste informatii le pot fi utile si altor mamici sau tatici. Îți mulțumim 💓

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *