De ce unii copii incep sa vorbeasca mai devreme?

De ce unii copii incep sa vorbeasca mai devreme?

E dovedit științific că partea din creier care e responsabilă de vorbire, controlează și mișcările mâinilor. Încă din primele săptămâni de viața, mai exact pe la 2-3 luni, bebelușii sunt dornici să apuce, să tragă păturica peste ochi, întind mânuțele. 

Mai întâi ei apucă cu pumnișorul și acest lucru se observă bine la jumătate de an, atunci când apucă entuziasmați buchețele de brocoli, morcov. Două-trei luni mai târziu copiii apucă obiecte mici cu vârful degețelelor. Chiar dacă îl ferești de obiecte mici, încearcă să-i pui pe măsuță bucăți mici de cartof cât un bob de mazăre și lasă-l să se antreneze. Încurajează-l să-și dezvolte motorica fină.

Motorica fină înseamnă mișcări logice ale degetelor, mâinii, brațului și antebrațului.

Legătura dintre dezvoltarea motricității fine și vorbirea a fost demonstrată de către cercetatorii ruși încă în secolul XX la Institutul de fiziologie a copiilor și adolesceților. Aplicarea acestei teorii a fost pusă în practică de către medicul și psihologul italian Maria Montessori.

Motricitatea fină e responsabilă de aptitudini precum desenare, scriere, îmbrăcare, înșiruire, prinderea hainelor cu clește. Cu alte cuvinte dezvoltă independența și autocontrolul, răbdarea și rezistența la frustrare a copilului.

În ultimii ani copiii au acces la ecrane încă din primele luni. Acest viciu îi face să se uite pasiv la televizor ori să gliseze ecranul telefonului. Copiii dependenți de ecrane trăiesc într-o lume 2D. O lume normală în care copilul crește și se dezvoltă armonios este 3D. 

Așa că între un copil cu adicție pentru ecrane și un copil care se joacă natural există un adult care alege conștient.

Mai jos găsești o listă cu activități interesante care dezvoltă motricitatea fină. Unele dintre ele încurajează și coordonarea mână-ochi care e stăpânită mai bine începând cu vârsta de 1 an. Aceasta presupune punerea cuburilor unul peste altul, transferul de obiecte dintr-un vas în altul. Mai există și motricitate grosieră- mers, alergat, sărit. Dacă acest tip de motricitate se dezvoltă de la sine și în timp, atunci cea fină necesită atenția și supravegherea copilului deoarece presupune obiecte mici.

Lista cu activități nu e împârțită pe vârste și poate că ar fi cu mult mai mare. Nici nu ne oprim prea mult să punctez toate beneficiile fiecărei activități căci ar lua prea mult timp. Așa că te invit la joacă!

  1. Umflă un balon, răsucește-l sau leagă-l dar nu strâns și dă-i copilului de aproximativ un an să-l țină de locul unde l-ai legat. Dacă nu l-ai legat strâns, acesta se va dezumfla încet și copilul se va juca cu degețelele și se va amuza pe măsură. Încurajează-l să-ți arunce balonul sau o minge mică ca să-și miște cât mai activ mânuțele.
  2. Cumpără-i o mașinică cu roticele care se rotesc dintr-un material sigur. Micuțul se va juca cu roticelele iar când va sta bine așezat va deplasa mașina pe podea.
  3. Prindeți cu cleștele hăinuțe, bețișoare, pom-pom, bucăți de carton. Important este ca cleștele să fie mășcate ca să apuce mai comod. Cheamă-l la ajutor când înșiri rufele, învață-l să împăture prosoape mai mici, hârtie.
  4. Arată-i cum să facă brățară din nasturi sau/cu paste penne și ață groasă. Lasă-l să lipească nasturii, să coloreze pastele cu bețișoare de vată sau cu carioca. Pentru o mai mare provocare, invită-l să lipească 2 nasturi cu clei ca și cum ar face biscuiți.
  5. Jucați puzzle. Este o activitate cu foarte multe beneficii pentru motricitate fină, atenție, logică și răbdare. Gama de puzzle este foarte mare astfel încât găsești puzzle din 3-4 piese pentru bebeluși, dar și mai complexe pentru copii mai mari. Alege un puzzle cu povestea preferată a copilului și veți combina utilul cu plăcutul. Copilul va îndrăgi puzzle și dacă îl va vedea pe părinte că elaborează. E unul din jocul fără vârstă.
  6. Înmoaie un bețișor de vată în acuarelă și lasă-l să contureze cifre sau litere mășcate pe care i le trasezi pe hârtie.
  7. Lasă-l să umple o sticlă cu boabe de fasole, paste mărunte sau crupe pe care să le ia cu o linguriță mică. Afară, în nisipieră, ai grijă să-și ia vase și lopățele suficiente ca să facă ceva mai complex decât un turn.
  8. Invită-l să te ajute când faci clătite, să amestece, să toarne câte un pic de lapte. Fă-i puțin aluat mai solid și lasă-l să experimenteze. Ai observat și tu că aluatul este mai atractiv decât plastilina?
  9. Jocul de șnuruire este ideal pentru dezvoltarea motricității fine. Cumpără-i o jucărie cu orificii sau găurește-i tu un carton dur, gândește-te de ce băț ai putea prinde o ață groasă și hai la joacă. În special la un drum lung ai grijă să ai un joc similar în mașină.
  10. Investește în jucării din lemn de diferite forme și dimensiuni. Acestea sunt durabile și îi deschide multe variante de joc și imaginație pentru mulți ani înainte.

Ne oprim la 10 ori mai vrei idei? Am avut grijă să fie activități pentru copii mici, dar și pentru cei mai mari voinici. Precum ai observat marea majoritate de materiale se găsesc în casa și bucătăria ta. 

Data viitoare când vrei să-I cumperi vreo jucărie, alege ceva pentru motricitatea fină sau coordonarea mână-ochi.

Evită jucăriile care trebuiesc doar apăsate pe buton- acestea vor deveni în scurt timp plictisitoare, iar tu vei rămâne doar cu banii cheltuiți.

Încă de când copilul este mic, fă-ți gândirea vizibilă și explică-I cum alegi o jucărie și ce așteptări ai de la ea. Îți va fi mai ușor să ieși dintr-un magazin de jucării cu copilul tău căci va fi mai înțelept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *