Dependenta de ecrane la copii si activitati sanatoase impotriva ei

dependenta de ecrane la copii si activitati sanatoase impotriva ei

Dependenta de ecrane la copii si activitati sanatoase impotriva ei

Dependenta de ecrane este o problema tot mai mare in societatea moderna, in special la copii. Copiii petrec din ce in ce mai mult timp utilizand dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tablete si computere, in loc sa se joace sau sa se implice in activitati fizice si sociale. Aceasta poate avea consecinte negative asupra sanatatii mintale si fizice a copiilor, precum si asupra capacitatii lor de a se concentra.

Abuzul de ecrane la copii poate avea consecinte negative asupra sanatatii mintale si fizice.

In primul rand, se poate afecta somnul copiilor. Utilizarea dispozitivelor electronice inainte de culcare poate incetini procesul de adormire si poate duce la probleme de somn, cum ar fi insomnie, cosmaruri. Aceasta poate avea consecinte negative asupra atentiei, concentrarii si performantei academice a copilului.

In al doilea rand, abuzul de ecrane poate afecta starea emotionala a copiilor. Utilizarea excesiva a dispozitivelor electronice poate duce la izolare sociala si poate avea un impact negativ asupra relatiilor interpersonale ale copilului. De asemenea, poate creste riscul de depresie si anxietate la copii.

In cele din urma, abuzul de ecrane poate afecta sanatatea fizica a copiilor. Sedentarismul, cauzat de utilizarea prelungita a dispozitivelor electronice, poate creste riscul de obezitate, probleme de vedere si probleme de postura.

In concluzie, dependenta de ecrane poate avea consecinte negative asupra sanatatii mintale si fizice a copiilor. 

Este important ca parintii sa fie constienti de aceste riscuri si sa limiteze utilizarea dispozitivelor electronice la copii, incurajand activitati alternative cum ar fi puzzle-urile 3D sau alte activitati care pun in miscare creierul si motorica.

Trebuie mentionat ca activitati pentru motorica fina la copii (atit bebelusi cit si prescolari) aduc o stare de satisfactie si bucurie care nu se compara cu vizionarea unui desen animat. Motricitatea fina la copiii prescolari e necesara pentru a controla si coordona miscarile fine ale mainilor si degetelor. Aceasta este esentiala pentru dezvoltarea abilitatilor de scris, desenat si manipulat obiecte mici. 

E mai simplu pentru unii parinti sa porneasca televizorul ori sa-i dea telefonul in mana. Nu te grabi sa-i judeci. In spatele acestui obicei poate ca sta un parinte care se imparte in bucati ca sa le reuseasca pe toate. Si poate ca lucreaza la diminuarea dependentei de abuz in fata ecranelor dar roadele se culeg mai greu.

Alti parinti constienti cauta solutii cu ce l-ar putea ocupa pe copil inca de cind e foarte mic. 

Impartasim mai jos cateva idei.

  • Jocuri cu piese mici: acestea pot ajuta la dezvoltarea capacitatii de a prinde si a manipula obiecte mici. Ai in casa cleste, paste, boabe, chibrituri… Nu e nevoie sa cheltui bani pe materiale. Urmareste un tutorial si incurajeaza-l sa faca o aplicatie. Cind vezi ca se descurca spune-i ca tu te retragi pentru chestii importante, dar esti oricind alaturi gata sa-l ajuti.
  • Modelarea cu plastilina sau aluat ajuta la dezvoltarea capacitatii de a controla si coordona miscarile degetelor. Copiii adora aluatul si iarasi, ai nevoie de doar citeva linguri de faina. Lasa-l sa adauge singur un pic de apa si sa-l framinte pina nu se mai lipeste de miini. Iar tu fa-ti o cafea… Si nu uita- masina de spalat face minuni. Sau daca vrei cumpara un abonament la un curs de ceramica. 
  • Jocuri cu puzzle-uri 2d, 3D sau mecanic: acestea pot ajuta la dezvoltarea capacitatii de a manipula si a se concentra asupra detaliilor. 

Puzzle-urile 3D pot fi un instrument eficient in lupta impotriva dependentei de ecrane la copii. 

Acestea ofera o alternativa distractiva si stimulatoare pentru utilizarea dispozitivelor electronice si ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive si spatiale, concentrare si gandire logica.

  • Desenul si coloratul: acestea pot ajuta la dezvoltarea capacitatii de a controla si coordona miscarile mainilor si degetelor.

Ar mai fi multe idei, dar daca incepi sa aplici chiar de azi cite o activitate din cele mentionate mai sus, te asigur ca al tau copil va sta mai putin in fata unui ecran. Felicita-l pentru asta si incurajeaza-l!

Este important ca parintii si educatorii sa ofere copiilor activitati care sa le permita sa-si dezvolte motricitatea fina si sa le ofere oportunitati pentru a-si exersa abilitatile. Este, de asemenea, important sa evite sa puna presiune asupra copiilor dar sa-i stimuleze sa se joace si sa experimenteze intr-un mod relaxat si distractiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *