Descopera pasiunile prin cunoasterea propriului temperament

CUNOASTEREA PROPRIULUI TEMPERAMENT

Cum se educau copiii in trecut? In primul rand conta sa-i pazesti de primejdii, “Cunoaste-te pe tine insuti” este una dintre cele mai vechi si cele mai importante sfaturi pentru dezvoltarea personala. Aceasta implica o intelegere profunda a propriilor trasaturi de personalitate, a temperamentului, nevoilor si dorintelor. Intr-un final cunoasterea te duce catre echilibru cu tine, dar si cu cei din jur. Cunoasterea de sine poate fi benefica in multe domenii, inclusiv in alegerea hobby-urilor.

Cei mai fericiti si bogati oameni sunt cei care au facut din pasiune o afacere.
Gandeste-te si tu cum ai putea monetiza pasiunea

Exista o stransa legatura intre temperament si alegerea hobby-urilor, deoarece anumite trasaturi de personalitate pot influenta interesele si preferintele unei persoane.

Temperamentul flegmatic este asociat cu calmitatea, echilibrul si rabdarea. Astfel, persoanele cu acest tip de temperament pot fi atrase de hobby-uri care le permit sa se relaxeze si sa se detaseze de stresul cotidian cum ar fi yoga, meditatia, elaborarea puzzle-urilor, gradinaritul sau fotografia.

Temperamentul holeric este asociat cu energia, entuziasmul si actiunea, astfel persoanele cu acest tip de temperament pot fi atrase de hobby-uri care le permit sa canalizeze aceasta energie intr-un mod pozitiv cum ar fi artele martiale, sporturile extreme, puzzle-uri mecanice sau proiectele DIY.

Temperamentul melancolic este asociat cu analiza, intelectualitatea si profunzimea, astfel persoanele cu acest tip de temperament pot fi atrase de hobby-uri care le permit sa-si exerseze mintea cum ar fi puzzle jigsaw, picture, sculptura, cititul, scrisul, arta sau muzica clasica.

Temperamentul sanguin este asociat cu sociabilitatea, entuziasmul si energia, astfel persoanele cu acest tip de temperament pot fi atrase de hobby-uri care implica interactiunea cu alti oameni, cum ar fi sporturile de echipa, muzica sau dansul, calatoritul, alpinismul sau oricare tip de puzzle.

Este important de mentionat ca aceste asocieri sunt generale si nu se aplica in mod necesar fiecarei persoane in mod individual. Oamenii au trasaturi complexe si pot avea mai multe tipuri de temperament, nu doar unul.

Despre importanta de a avea un hobby si cum poate ajuta la dezvoltarea personala si la imbunatatirea calitatii vietii am mai discutat aici.

E riscant sa nu ai nici o pasiune. Chiar daca activitatea ta este destul de solicitanta si nu gasesti timp pentru pasiuni, pe termen lung aceasta graba te afecteaza.

Daca nu ai un hobby risti sa experimentezi o serie de efecte negative asupra vietii tale, cum ar fi:

  • Iti lipseste sentimentul de implinire sau de realizare;
  • Apare plictiseala si rutina;
  • Iti vine mai dificil sa te detasezi de problemele cotidiene
  • Se afecteaza relatiile cu cei din jur, deoarece esti mai putin interesat de activitati sau de conversatii cu altii
  • Iti lipseste auto-cunoastere si ai o stima de sine scazuta.

Totodata conteaza sa intelegi daca esti introvert sau extrovert. Prima categorie ar putea alege hobby-uri care se pot desfasura in mediul privat sau care implica un numar mic de interactiuni sociale, cum ar fi cititul, scrisul sau pictura. Daca o persoana se cunoaste ca fiind mai extrovertita, ea ar putea alege hobby-uri care implica interactiunea cu alti oameni, cum ar fi sporturile de echipa sau muzica. 

Prin cunoasterea de sine, poti gasi activitati care sa te incante si care sa te ajute sa te dezvolti personal si sa te simti mai bine cu tine insuti. Cea mai buna investitie este cea in cunoastere si sanatate. Nu ezita sa dai bani pe cursuri care simti ca sunt pe placul tau. Nu mai traim in anii cand o data ce ai invatat o profesie- pe ea o desfasori toata viata.

Adaptabilitatea este o calitate cruciala care ne face sa rezistam: la schimbari, stres si alte variabile.

Si nu uita- cei mai fericiti si bogati oameni sunt cei care au facut din pasiune o afacere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *