Cum iti descoperi pasiunea si o transformi intr-o activitate benefica

Daca ai deja un hobby- te felicit si te invit sa vezi ce-ar mai putea sa te pasioneze. Daca insa nu ai nici unul- afla la ce riscuri esti expus si alege-ti cat mai curand un hobby care sa te implineasca.

Exista o varietate mare de hobby-uri comune printre oameni. Asta permite sa ne incarcam bateriile, sa ne simtim impliniti si conectati. Un hobby spune foarte multe lucruri despre o persoana, asa ca nu ezita sa intrebi pe cineva pe care tocmai l-ai cunoscut ce pasiuni are. Intreaba-l despre hobby iar persoana din fata ta va simti ca te intereseaza. Astfel poti sa-ti faci noi prieteni si, cine stie, poate chiar noi pasiuni.

Iata care sunt cele mai raspandite pasiuni:

Calatoritul – Cei mai multi oameni iubesc sa exploreze noi locuri si sa experimenteze culturi diferite.

Fotografia – Multi oameni iubesc sa faca fotografii si sa impartaseasca amintirile lor cu altii. 

Sportul, yoga este un hobby popular care poate fi practicat singur sau in echipa si poate include activitati precum alergatul, ciclismul, inotul sau fotbalul. Yoga este un bun prilej de meditare.

Lectura – Multi oameni iubesc sa citeasca carti. Autorul american Brian Tracy scrie in cartea sa „Schimband gandirea, iti schimbi viata” ca daca citesti doar o ora pe zi, intr-o saptamana vei termina o carte. O carte pe saptamana inseamna 50 de carti pe an. Cincizeci de carti pe an inseamna 500 de carti de-a lungul urmatorilor 10 ani. Intr-un final, vei avea nevoie de o casa mai mare doar pentru a-ti tine cartile si cu siguranta ca ti-o vei permite.

Scrierea textelor, a poeziilor, a cartilor, a blogurilor este o pasiune pentru oamenii care au inclinatie spre aceasta. Datorita retelelor sociale, a internetului, a produselor care sunt la un clic-distanta, a devenit din ce in ce mai popular sa scrii pentru oameni. Poeziile raman totusi la inaltimea tuturor celor scrise.

Arta – Arta poate include desenul, pictura, sculptura sau alte forme de expresie creativa.

Puzzle Tot mai multi oameni constientizeaza beneficiile elaborarii puzzle-urilor pentru creierul si comportamentul uman. Aceasta ocupatie poate fi practicata de unul singur sau in companie, este chiar si un divertisment accesibil. Exista o variateta mare de modele: puzzle 2D, puzzle tridimensionale si chiar puzzle mecanice care pot fascina orice om.

Jocurile video – Jocurile video au devenit un hobby popular in ultimii ani, in special printre tineri, cu o gama larga de jocuri disponibile pentru diferite platforme.

Gatitul – Gatitul este un hobby care poate fi practicat singur sau in grup si poate include experimentarea de noi retete si ingrediente. 

Jardineria include ingrijirea gradinii sau a plantelor, cresterea florilor sau a legumelor si poate fi o modalitate de a te conecta cu natura. 

Muzica – Muzica poate fi un hobby prin ascultarea acesteia sau prin invatarea de a canta la un instrument sau cu voce.

Astronomia sau urmarirea stelelor este pasiunea celor indragostiti de cosmos. Pentru acesti oameni globurile obisnuite sau globurile cinetice sunt o adevarata atractie.

Colectionarea – poate include colectarea de monede, timbre, arta, masini mecanice din puzzle sau alte obiecte de colectie.

Pescuitul este un hobby specific barbatilor care ii conecteaza cu natura si da ragaz pentru meditare.

Jocurile de societate aduna prietenii la un loc si provoaca din punct de vedere intelectual.

Crosetatul, lucrul manual, impletitul, biserul a devenit o ocupatie indragita de multi in ultimii ani. Internetul ne pune la dispozitie multe idei, dar si materialele se gaseste peste tot.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai populare hobby-uri, dar exista multe altele care sunt la fel de valoroase si care pot fi adaptate la fiecare persoana in parte.

Chiar trebuie sa ai un hobby?

Raspunsul este DA si chiar mai mult decat unul. Hobby-urile te pot ajuta in mai multe moduri, cum ar fi:

  • Reduce stresul si imbunatateste starea de spirit prin oferirea unei activitati relaxante;
  • Dezvolta abilitati si cunostinte noi;
  • Iti creste increderea si stima de sine prin atingerea obiectivelor; 
  • Iti intaresti legaturile sociale prin impartasirea pasiunilor cu alte persoane;
  • Iti exprimi creativitatea si te afirmi.

Daca nu ai un hobby risti sa experimentezi o serie de efecte negative asupra vietii tale, cum ar fi:

  • Iti lipseste sentimentul de implinire sau de realizare;
  • Apare plictiseala si rutina;
  • Iti vine mai dificil sa te detasezi de problemele cotidiene
  • Se afecteaza relatiile cu cei din jur, deoarece esti mai putin interesat de activitati sau de conversatii cu altii
  • Iti lipseste auto-cunoastere si ai o stima de sine scazuta.

Este important sa ai o activitate care te face fericit si care te ajuta sa te simti implinit, fie ca este vorba de o activitate creativa, sportiva sau intelectuala.

Tu ce pasiuni noi preiai de aici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *