Dezvoltarea inteligentei la copii: sfaturi si idei pentru parinti

Tie parintii cum ti-au dezvoltat inteligenta cand erai copil?

Daca citesti acest articol inseamna ca te preocupa stimularea inteligentei la copil. Hai sa adunam cat mai multi parinti ca tine pentru ca viata sa fie inca si mai frumoasa!

Majoritatea parintilor moderni seara dupa job sunt foarte activi: in timp ce gatesc si raspund la un e-mail, insira rufele, strang prin casa, parcheaza masinele, rezolva ecuatii, spala vasele, prajesc clatitele… Nu spune ca nu e posibil sa le faci pe toate o data. E distractiv sa fii parinte! 

Totusi este foarte important sa il incurajezi pe copil sa-si dezvolte inteligenta, oricat de ocupat tu nu ai fi. In acest mod ii asiguri un viitor mai prosper si ii dai cheia pentru o independenta financiara cand trece la etapa de adult. Afla mai jos cum o poti face si programeaza-ti activitatile astfel incat sa reusesti sa te ocupi si de el. 

Cititul

Cititul este una dintre cele mai bune modalități de a stimula inteligența copiilor inca de la 1 anisor sau chiar mai devreme. Cititul îmbunătățește vocabularul, dezvoltă gândirea, memoria si logica. Stiai ca chiar de la 4 luni bebelusii sunt cointeresati de cartulii nu doar auditive? Incleie pe perete imagini din carti si povesteste-i cat il porti in brate.

Jocurile educaționale

Jocurile educaționale cum ar fi cuburile, puzzle, domino, lego pot ajuta la dezvoltarea abilităților cognitive și capacitatea de rezolvare a problemelor la copii. Ofera-i sa asambleze un puzzle 2D sau puzzle tridimensional pentru dezvoltarea coordonarii mana-ochi. Sau alege un puzzle mecanic care ii va oferi o provocare mai mare, dar se va alege si cu un obiect pe care sa-l integreze in joc cum ar fi un camion din puzzle sau o casuta. Alege jucarii calme si plictisitoare, nu stridente care excita cromatic ori sonor. In acest mod interesul copiilor si creativitatea cresc pe cont propriu.

Invatarea unei limbi straine

Invatarea unei limbi straine poate stimula dezvoltarea creierului, memoria si il familiarizeaza cu diferite culturi. Inca din frageda copilarie copiii prind foarte repede cuvinte noi si semnificatia acestora.

Invatarea unui instrument muzica

Invatarea unui instrument muzical dezvolta atenția si creativitatea. Poate fi o forma de exprimare a emotiilor si poate deveni o pasiune arzatoare daca il incurajezi.

Activitățile fizice

Activitățile fizice dezvolta inteligenta prin creșterea capacității de concentrare, prin îmbunătățirea funcțiilor cerebrale si prin faptul ca ofera o stare de echilibru. Un copil hiperactiv va arde excesul de energie prin alergat, dans, aerobica, ciclism sau alt gen de sport.

Incurajarea creativitatii

Incurajarea creativitatii de orice gen: pictura, modelare, diferite crafturi sunt benefice pentru motorica fina si coordonarea mana-ochi. Acestea din urma au un efect pozitiv pentru caligrafie si desen.

Invatarea prin intermediul activitatilor familial

Invatarea prin intermediul activitatilor familiale, cum ar fi gatitul, curatenia il va invata despre responsabilitate, alimentatie sanatoasa, valoarea alimentelor. 

Comunicarea

Comunicarea este esentiala pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii. Daca sunteti la o petrecere, incurajeaza-l sa porneasca discutii chiar si cu persoanele pe care nu le cunoaste. Il va face mai indraznet si mai increzut in sine.

Excursii, vizite la muzee

Copiii ar trebui să exploreze lumea în jurul lor prin excursii, vizite la muzee, parcuri, gradina zoologica sau alte activități care sa-i stimuleze curiozitatea si ii vor imbunatati cunostintele despre lumea din jurul lor.

Este important sa se ia in considerare ca fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare si abilitati specifice, astfel ca metodele de stimulare a inteligentei trebuie adaptate in functie de acestea. Nu-l compara niciodata cu un copil care reuseste ceva mai mult. Asta il va descuraja si-i va diminua increderea in sine dar si in tine. Din contra- vezi unde se descurca mai bine si exceleaza acel domeniu, poate chiar investeste in cursuri si lasa-l sa-si dezvolte pasiunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *