Educatia si amenajarea locuintei dupa Montessori

amenajarea locuinte dupa montessori

Ai observat ca in cele mai prestigioase gradinite se contureaza tot mai mult un trend: educatia si amenajarea incaperilor dupa principiul Montessori.

Ba chiar mai mult, parintii atenti la dezvoltarea armonioasa a copiilor opteaza pentru aceasta educatie. Si influiencerii arata in feed-uri si stories zi de zi. Oare de ce observam asta in ultimii ani?

Parintii care aleg metoda Montessori sunt atenti la nevoile si interesele copiilor lor, ii observa si ii ghideaza intr-un mod respectuos si non-directiv.

Ei incurajeaza comunicarea deschisa si ofera sprijin si indrumare cand este nevoie, respectand in acelasi timp independenta si individualitatea copilului.

Educatia si amenajarea locuintei dupa Montessori aduce o serie de beneficii:

 • Ofera un mediu linistit si adaptat nevoilor copilului;
 • Dezvolta autonomia si independenta incepand din propria camera;
 • Incurajeaza experienta prin invatare si explorare;
 • Rutina zilnica devine o invatare din placere;
 • Arata foarte frumos, laconic si elegant.

Metodologia Montessori a fost elaborata de Doctorul italian Maria Montessori. Accentul se pune pe respectarea nevoilor si ritmului de dezvoltare al fiecarui copil, nicidecum pe comparare, obedienta sau rusinare.

Dar pentru educatia si amenajarea locuintei dupa Montessori ai nevoie de un mediu pregatit. Hai sa vezi mai jos ce simplu este sa-l organizezi.

Pentru inceput enumeram succint cele 6 elemente-cheie ale educatiei:

 1. Autoeducare
  Stiai ca copiii se nasc cu dorinta de invatare? Parintilor le ramane doar sa-i incurajeze intr-un mediu pregatit special pentru ei.
 2. Libertatea si independenta
  Da, copiii au nevoie de libertate dar si de limite. Ei vor libertatea sa-si aleaga propriile activitati si sa lucreze in ritmul lor.
 3. Acceptarea dezvoltarii individuale
  Fiecare copil este unic si are propriul sau ritm de dezvoltare. Nu comparati niciodata copiii!
 4. Mediu de invatare pregatit
  Presupune organizarea ordonata si estetica a casei, alegerea jucariilor despre care urmeaza sa discutam mai jos.
 5. Material didactic
  Alegerea corecta a jucariilor si materialelor si nicidecum la voia intamplarii.
 6. Observarea si ghidarea
  Orice copil trebuie observat si ghidat. Se intervine doar cand este necesar. In rest copilul se lasa sa se dezvolte independent. Atentie, asta nu inseamna lipsa conectarii cu parintele. Mama sau tata raman disponibili emotional.

Daca cunosti pilonii de educatie dupa principiul Montessori, vei sti cum sa alegi jucariile si activitatile. Nu vei suprasatura locuinta cu jucarii care ar avea un caracter strident sau violent.

De ce unii copii incep sa vorbeasca mai devreme?

Opteaza pentru jucarii confectionate din materiale naturale: lemnul, lana, bumbacul sau cartonul. Acestea ofera o experienta senzoriala mai autentica si sunt mai durabile decat jucariile din plastic.

 • Jucariile din lemn nu induc plictiseala la copil.

Alege cuburi de constructie, puzzle-uri, sortatoare, masinute si animale din lemn. Sunt mai durabile si arata mai estetic. Rezista zeci de ani si se intretin curate doar prin stergere. Daca copilul a umezit vreo jucarie din lemn- sterge-o si las-o sa se usuce bine.

Tractor Puzzle mecanic din lemn

 • Jocurile de asociere si sortare concentreaza atentia la detalii

Copilul face cunostinta cu forme si culori, dezvolta motorica fina si rabdarea. Setul de litere si numere, piramida sau curcubeul sunt de nelipsit de pe un raft cu jucarii.

 • Materiale pentru dezvoltarea simturilor

In casa ta trebuie sa fie cutii de texturi variate, culori pentru amestecat si experimentat, seturi de sunete sau instrumente muzicale simple.

 • Copiii trebuie sa aiba carti din cea mai frageda varsta

Alege carti cu imagini clare care exploreaza teme precum natura, animalele, formele, culorile, povestiri morale si poezii scurte. Cu sau fara sunete, mai mici sau mai mari, cartile sunt adorate de copiii de orice varsta.
Descopera Cadouri pentru copiii de 1-3 ani

 • Jucarii care incurajeaza jocul liber si creativitatea

Casutele, parcarile sau bucatariile permit copilului sa foloseasca imaginatia in moduri cat mai diverse.

 

Căsuța păpușii din puzzle, acum la -10% reducere

Comunicarea cu copilul- 20 fraze blande si 20 fraze toxice

 • Jucarii care au mai multe utilizari si pot fi adaptate in diferite moduri

De exemplu, blocurile de construit pot fi folosite pentru a construi turnuri, case sau pentru a explora conceptele matematice.

 • Jucarii care incurajeaza dezvoltarea abilitatilor motorii fine

Puzzle-urile din lemn, cuburile de construit, stivuitoarele, toate acestea promoveaza invatarea activa si manipularea. Puzzle-urile din lemn sunt tactile, interactive si dezvolta abilitatile motorii fine. Un mare beneficiu este ca dezvolta atentia, gandirea logica si recunoasterea formelor.

Vezi colectia de puzzle jigsaw din lemn 

Un truc foarte util: limiteaza numarul de jucarii

Incearca in mod regulat sa strangi unele jucarii pentru o perioada. Asta va mentine interesul si atentia copilului pentru ceea ce are in fata. Iar apoi cand ii readuci jucariile pe care i le-ai strans, va fi o buna vreme interesat de ele. Lasa copilul sa aleaga jucariile cu care vrea sa se joace. Asa va simti ca i se ofera autonomie.

Citeste Educatie cu blandete

De ce sa alegi educatia si amenajarea camerei dupa Montessori si nu la voia intamplarii?

Deoarece sustine dezvoltarea armonioasa si autonoma a copilului, promoveaza increderea in sine, cooperarea si respectul. Iar calatoria intregii familii prin perioada copilariei va fi inca si mai frumoasa si plina de amintiri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *