Educatie cu blandete

Un mod nou de a creste copii echilibrati

Multi dintre noi, parintii de azi, am crescut intr-un mediu in care parenting-ul era caracterizat prin autoritate si control excesiv. “Educatie cu blandete” era un concept mai putin inteles. Si nici termenul “parenting” probabil nu era in dictionar. Educatia timpurie, in special de acasa, influenteaza viata si relatiile de la maturitate. O stima de sine scazuta, neincredere si anxietate de la parintii autoritari se trag.

Daca copilul de mic este invatat cum sa ia decizii sanatoase viitorul lui va fi mai promitator. Un parinte care are obiceiul sa-si faca gandirea vizibila, transmite si copilului un exemplu de autoreflectie si comunicare deschisa.

A invata despre educatia copilului este mai mult decat important.

E o tendinta imbucuratoare, ca parintii sa se informeze despre parenting, educatie cu blandete si tehnici de cooperare. Asta ii ajute pe cei mici sa creasca armonios, iar in casa sa fie un mediu linistit.

Daca adoptam un stil de parenting echilibrat, copiii vor creste intr-un mediu sigur si sanatos. Asta preintampina inhibarea personalitatii si abilitatilor.

Atentie, echilibrat si nu permisiv, care face parte din cealalta extrema, la fel nesanatoasa.

Mai nou, exista si conceputul de parenting orizontal. Si multi vor spune ca deja pui in fata celui mic scara sa iti urce drept in cap.

Doar ca nu este chiar asa. In parenting orizontal relatiile dintre parinte si copil sunt construite pe baza egalitatii. Se pune accent pe respect reciproc si comunicare deschise. Copilul este incurajat sa ia decizii si sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile sale, fiind tratat cu respect. Parintii care adopta acest stil de parenting sunt deschisi la sugestiile si opiniile copiilor lor si le ofera libertatea de a-si exprima sentimentele si ideile fara teama de judecata sau critica.

Deci, draga parinte, prin educatie cu blandete nicidecum nu-l lasi sa-ti urce in cap. Mai degraba cobori tu din copac si te pui “in pielea” lui.

Aminteste-ti de profa de mate care trecea cu superioritate printre banci si se uita de sus cand rezolvai in caiet o ecuatie. Pe mine inca ma trec fiorii la distanta de 20 de ani… Ce-ar fi daca un parinte sau un profesor s-ar aseza la nivelul copilului si ar incerca sa caute cu blandete valoarea lui x sau metoda sa se pregateasca mai bine pentru o testare?

Ar putea sa te intereseze Dezvoltarea inteligentei la copii: sfaturi si idei pentru parinti

Daca analizam mai atent, putem face o paralela intre parenting-ul echilibrat si cel orizontal, deoarece ambele stiluri implica o abordare mai flexibila si mai armonioasa de crestere a copilului.

Intr-un cuplu echilibrat, parintii sunt incurajati sa gaseasca o balanta intre controlul si libertatea copilului, in timp ce in parenting-ul orizontal, accentul se pune mai mult pe egalitatea dintre parinte si copil, cu ambele parti avand un cuvant de spus in deciziile familiei.

In ambele cazuri, copilul este incurajat sa isi dezvolte personalitatea, abilitatile si increderea in sine, in timp ce parintii isi asuma rolul de ghizi si de sustinatori in procesul de crestere si dezvoltare. In parenting-ul echilibrat si in cel orizontal, comunicarea deschisa, empatia si respectul reciproc sunt prioritare.

Vezi idei de Cadouri pentru copii 1-3 ani

Parenting-ul orizontal poate fi o abordare dificila, deoarece implica o schimbare majora de perspectiva si o implicare constanta in relatia cu copilul.
In plus, poate fi dificil sa mentii o relatie egala cu copilul atunci cand trebuie sa iei decizii importante care tin de siguranta si sanatatea lui, cum ar fi la medic.

Parenting-ul orizontal aduce beneficii reale pentru copil si relatia lui cu parintii

Daca esti un parinte echilibrat sau mai degraba un model de parenting pe orizontala, vei observa la al tau copil diferente majore de semenii sai ai caror parinti sunt autoritari sau permisivi. Si daca ai un copil inca mic, cu siguranta vei primi intrebari de genul “De ce Maria are tableta iar eu nu am?”, “De ce nu ma certi ca m-am murdarit? Pe Ana mami a certat-o ca si-a patat haina de acurela”.

Si atunci ar fi bine sa-i explici ca fiecare parinte stie ce e mai bine pentru copilul sau si isi asuma consecintele, iar in a doua situatia copilul trebuie sa inteleaga ca greseala este oportunitate de invatare.

Comunicarea deschisa, invatarea si conectarea sunt poate actiunile la care nu trebuie sa renuntam nici o zi.
Da, e complicat sa vii de la serviciu, sa gatesti cina si sa mai strangi prin casa, sa ajuti copilul cu o tema mai complicata, sa prajesti clatite, sa finalizezi un email… Si asta totul aproape concomitent.

E realitatea multor mame, mai bine zis super-mame, care atat demulte incearca sa reuseasca in 24h. Iar cand seara e aproape pe sfarsite copiii mai vreau “momente de impreuna”.

O sugestie de la care va veti simti bine

Intindeti-va pe covor si asamblati un puzzle. Va fi lucru de echipa, relaxare si conectare in acelasi timp. Iar copiii anume conectare isi doresc. Probabil pentru aceste situatii KROKI a ales cu grija puzzle-uri jigsaw din lemn cu piese de forme deosebite. Elaborarea unui puzzle iti ofera timp pentru recrearea creierului si a corpului dupa o zi de munca. Iar copilul are alaturi un model de parinte linistit care il vede, il aude si preia exemplul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *