Esti media celor 5 oameni care te inconjoara

De ce unii oameni reusesc mai mult?

Pe tine ce te face sa te trezesti in diminetile de week-end la aceeasi ora ca si de luni pana vineri? Trebuie sa ai o motivatie puternica pentru asta: fie nevoia de a aprinde focul in soba sau lucrul pentru o afacere care te pasioneaza si nu te lasa nici sa dormi. 

E foarte interesant subiectul motivatiei si cum anume se face ca unii o au, iar altii nici nu stiu ca asa ceva exista. Daca descoperi ce te motiveaza cu adevarat atunci poti sa fii in stare sa muti muntii din loc. Esti pregatit?

Pe 1 aprilie 1907 in New York se nastea Abraham Maslow- psihologul  american cu origini evreice care a format piramida motivationala. Acesta a observat ca oamenii sunt motivati de stimuli si obiceiuri. Daca Sigmund Freud si Burrhus Frederic Skinner se preocupau  de oamenii bolnavi mintal, atunci Abraham Maslow se interesa de oamenii cu personalitate sanatoasa. In 1943 acesta isi face cunoscuta ierarhia necesitatilor umane cu 5 nivele. 

Potrivit lui Maslow, atunci cand o nevoie inferioara este satisfacuta, urmatorul nivel devine centrul atentiei, cu conditia ca nivelele inferioare vor ramane satisfacute toata viata.

  1. Necesitatile fiziologice de baza: hrana, apa, adapost si igiena, somnul, sexul si temperatura constanta a organismului. La nivel mondial circa 600 milioane de copii inca traiesc in saracie extrema. In Romania 1 copil din 4, iar in Statele Unite ale Americii 1 copil din 3 traieste in saracie.
  2. Necesitatea de siguranta si securitate: siguranta ca nevoile de mai sus vor fi intotdeauna satisfacute, siguranta fizica, securitatea casei si a familiei, siguranta unui job. Gandeste-te doar cum tehnologia, robotizarea si inteligenta artificiale substituie o parte din jobu-uri care permit multora satisfacerea nivelului 1.
  3. Necesitatea de a fi iubit, apreciat, valorizat si acceptat de ceilalti: de familie, de prieteni, de un grup. Mediteaza un pic la copiii care sunt crescuti de bunici sau rude, din motiv ca parintii au un job peste hotare pentru a asigura nivelul primar de necesitati.
  4. Necesitatea de autorealizare, stima de sine pentru a fi implinit in viata, recunoasterea din partea celor din jur. Nu crezi ca merita de acordat atentie educatiei pentru a creste oameni sanatosi emotional? Pedeapsa si bulling-ul sunt printre primele care taie increderea in sine si aripile unui copil plin de vise.
  5. Necesitatea de transcendere, de a te conecta cu ceva mai mare decat tine insuti, cum ar fi o putere supranaturala sau o comunitate. Nevoia de a da un potential maxim celor din jur. Da- celor din jur, nu doar propriei persoane. Nu e vorba de praful magic pe care-l vand influenceritele. Afla mai jos ce inseamna de fapt.

Daca satisfacerea primelor 4 nevoi, il face pe individ sa nu simta ceva special, atunci nerealizarea lor va fi puternic resimtita. Luate impreuna acestea formeaza grupul “D-needs”, D vine de la deficit.

Ultima necesitate din contra: nu dispare nici chiar atunci cand e satisfacuta si il motiveaza pe om in continuare sa evolueze, sa devina cea mai buna versiune a lui.

Maslow afirma ca principalul motiv care il face pe om sa nu se miste in directia autorealizarii sunt educatia deficitara, obstacolele sociale, convingerile limitative, prejudecatile. O pregatire insuficienta pentru viata, precum si o inteligenta emotionala nedezvoltata vor oferi persoanei o abordare negativa. 

In prag de pandemie umplem cosul cu faina si ulei sau cu carti si puzzle-uri?

Conform unui studiu facut in 1970, doar 2% dintre indivizi ating nivelul 5. Paradoxal ca 98% gasesc motivatia in D-needs. Prin asta se explica consumerismul si cum se face ca umplem din disperare cosurile in supermarket la inceput de pandemie cu crupe. Ce era daca oamenii cumparau carti, puzzle-uri, acuarela si petreceau cateva saptamani cu familia intr-o maxima conexiune emotionala?

Daca unii oameni se simt mai linistiti ca si-au satisfacut D-needs, exista si o alta categorie care vrea sa faca impresie ca face parte din nivelul superior, desi nu sunt pregatiti inca pentru asta. Acestia cumpara haine si masini scumpe, iau telefoane in credit, merg in vacante exotice si restaurante scumpe, afiseaza pe retele sociale o viata de lux. Doar ca sunt goi pe dinauntru cand raman singuri cu sine…

Viata ta poate fi mai frumoasa!

Cum intelegi ca un om cauta autorealizarea si nu doar ambalajul unui statut social inalt? Daca gasesti oameni din nivelul 5 si reusesti sa faci parte din grupul lor, viata ta poate fi mai frumoasa. 

Pentru ca suntem asemenea celor cu care ne bem cafeaua.

Cum recunosti acesti oameni? Foarte simplu! Au valori morale si standarde etice inalte. Vad greseala ca oportunitate de invatare si nu judeca. Mai intai gandesc si apoi actioneaza. Se accepta si se iubesc pe ei insisi- nu poti iubi oamenii pana nu inveti sa te iubesti si pe tine. Au nevoie de intimitate si meditatie: asculta muzica buna, se conecteaza cu natura, isi dezvolta pasiuni, sunt creativi. Cauta sa adune experiente si momente. Practica recunostinta si vad pozitivul in lucruri marunte. Invata incontinuu. Nu sunt zgarciti.

Si multi vor spune acum ca fac parte din varful piramidei lui Maslow pentru ca au bifat multe din caracteristicile de mai sus. Dar da-le intr-un mall o bancnota in euro cu 3 zerouri si vezi pe ce vor cheltui. 

Cum ne ajuta teoria lui Masolw?

  1. In familie si educarea copiilor. Daca esti parinte fa din educatie si invatare o prioritate. Este important sa dezvoltam potentialul maxim intr-un copil chiar incepand cu primii ani de viata. Aminteste-i copilului tau ca invata pentru el si asta ii ofera mai multe alegeri. Chiar mai crezi ca trebuie sa stie matematica de nota 10 pentru ca Ionut a luat locul 1 la olimpiada? Cati tocilari deabea fac fata nevoilor precum hrana si adapost. Daca copilul tau are inclinatie spre pictura sau dans incurajeaza-l acolo sa exceleze, nu in matematica. Cei mai bogati si impliniti oameni si-au facut din pasiune o afacere.
  2. In societate Cunoaste-te mai bine pe tine si cauta sa te inconjori de oamenii care cauta autorealizarea. Chiar e contagioasa energia lor. Cunoasterea de sine te va face sa intelegi de ce la casa de marcat inca mai gasesti persoane arogante iar tu nu-ti vei strica dispozitia de dimineata. Teoria poate fi utilizata pentru a intelege cum sa comunicati eficient cu oamenii care au nevoi diferite.
  3. Managementul echipei: Teoria lui Maslow poate fi utilizata pentru a intelege nevoile angajatilor si pentru a dezvolta strategii de motivare. De exemplu, daca un angajat are nevoi fiziologice sau de siguranta neimplinite, acestea ar trebui sa fie adresate inainte de a se concentra pe nevoile de stima sau autorealizare.
  4. Alegerea cadoului perfect. Piramida lui Maslow te ajuta sa surprinzi oameni dragi cand cauti un cadou de sarbatori. In locul traditionalelor torte sau ciocolate pe care le daruiesti doamnei educatoare, surprinde-o cu un puzzle mecanic. Va aprecia cu siguranta gestul original.
  5. Dezvoltarea personala: Teoria lui Maslow poate fi utilizata pentru a intelege propriile nevoi si pentru a dezvolta un plan pentru a le satisface. Aceasta poate ajuta la atingerea unui echilibru intre nevoile fiziologice, de siguranta, de apartenenta si de stima si nevoile de autorealizare.

Pe tine ce te motiveaza cu adevarat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *