Fascinata istorie a PUZZLE-URILOR

istoria puzzle-urilor

Fascinata istorie a PUZZLE-urilor

Istoria inventarii puzzle-urilor este putin controversata, deoarece acestea au evoluat in mod natural in decursul secolelor. Se pare ca primele puzzle-uri au aparut in China antica, acum mai mult de 2.000 de ani, erau facute din lemn si erau utilizate pentru a imbunatati abilitatile matematice si pentru a incuraja gandirea logica. 

Puzzle-urile moderne, cu piese care se pot plasa inapoi in cadrul lor, au fost inventate in Europa in secolul al 18-lea. Un fermier din Anglia, John Spilsbury, este creditat cu inventarea puzzle-urilor geografice din lemn in 1760, numite pe atunci disectii. Astfel, primele disectii aveau scopul de a invata geografia si in scurt timp au devenit foarte populare printre copii si adulti.

Nu e de mirare ca copiii regelui George al III-lea si ai reginei Charlotte invatau tot pe baza acestui material didactic.

Un pic mai tarziu, spre sfarsitul anilor 1800, au inceput sa apara puzzle din carton. Totusi nu le-au intrecut pe cele din lemn, care se considerau de o calitate superioara si aveau o marja de profit mai mare.

Popularitatea acestui joc a atins cote maxime in perioada Marii Depresiuni (1929-1939) deoarece ofereau un divertisment mai accesibil si de durata. Ba chiar mai mult: se utilizau si in publicitate. 

Marea Depresiune a fost o perioada de criza economica globala care a inceput in anul 1929 si a durat pana in anii 1937. A fost cea mai mare si cea mai lunga criza economica din istoria moderna, care a afectat in principal Statele Unite dar si alte tari din lume.

In timpul Marii Depresiuni, puzzle-urile au fost utilizate in publicitate ca un mod de a atrage atentia publicului catre produsele sau serviciile oferite de companii. Puzzle-urile au fost adesea utilizate ca un instrument de marketing pentru a promova produse alimentare sau de uz casnic, precum si servicii financiare sau de vacanta.

Unele companii au oferit puzzle-uri ca un cadou sau o recompensa pentru achizitionarea unui produs sau pentru inscrierea intr-un program de loialitate. Puzzle-urile au fost, de asemenea, utilizate ca un element de design in reclamele imprimate, precum si in expozitii sau prezentari de afaceri.

Puzzle-urile au fost considerate o modalitate eficienta de a capta atentia publicului intr-un moment in care multi oameni erau preocupati de problemele economice si financiare. Este posibil ca acest lucru sa fi fost datorat faptului ca puzzle-urile ofereau o provocare intelectuala si oportunitatea de a gasi solutii, care poate fi un aspect atractiv pentru publicul care era afectat de problemele economice.

A urmat apoi o scadere a vanzarilor dupa al Doilea Razboi Mondial iar ulterior a crescut producerea de puzzle din carton datorita imbunatatirii proceselor de fabricatie care le-au facut mai atragatoare. 

Motivul este ca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, productia de puzzle a scazut din cauza schimbarilor tehnologice si a cresterii interesului pentru alte forme de divertisment. Televiziunea și jocurile video au devenit mai populare și au atras atenția publicului, în timp ce productia de puzzle-uri a scazut. De asemenea, productia de puzzle-uri a fost afectata de scaderea cererii si de cresterea costurilor de productie.

Cum crezi, cum au oscilat solicitarile puzzle-urilor mai tarziu?

In perioada pandemiei COVID-19 cererea de puzzle a crescut ca in Marea Depresiune. Iar cei care au ales acesta activitate au avut de castigat multe beneficii, printre care remediu de linistire, generator de dopamina, comunicare placuta si multe altele.

Totodata, in ultimii ani, puzzle-urile au inceput din nou sa devina populare, ca urmare a cresterii interesului pentru activitati care pot fi facute acasa, precum si a cererii crescute pentru produse care promoveaza relaxarea si concentrarea.

Tu cum preferi sa elaborezi puzzle? Te concentrezi singur sau alaturi de cei dragi?

Indiferent ce preferinte ai, elaborarea unui puzzle iti ofera foarte multe beneficii. Tot ce conteaza este sa-ti alegi un model drag sufletului, sa ai o masa mare sau un suport comod cum ar fi o tava, lumina suficienta si voie buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *