12 Lectii de Viata pentru Copii

Lectii de viata pentru copii

Ca parinti, avem datoria si fericita ocazie de a-i invata pe copiii nostri nu doar sa citeasca si sa scrie, ci si cum sa traiasca o viata implinita. Mai valoros ar fi sa oferim lectii de viata pentru copii, decat sa le culeaga ei mai tarziu din greselile proprii sau din greselile altora.

Prin lectii de viata oferite azi, modelam frumos adultul de maine

Chiar si noua, adultilor, ne-a trebuit ceva vreme sa ajungem la unele concluzii care ne-au luat o piatra de pe inima. Si am ajuns acolo prin prin experienta, pierdereri, remuscari, durere…

Indiscutabil scoala, cartile si anturajul joaca un rol deosebit in formarea copilului. Dar exista anumite lectii de viata care pot fi invatate doar de la parinti.

Cuprins:

  • X lectii de viata pentru copii
  • Cum sa oferim lectii de viata ca sa fim intelesi, auziti, ascultati

Dragă Copile,

 1. Ai incredere in tine si nu in parerile altora. Fa ce simti ca e bine pentru tine si nu ce cred altii ca ar trebui sa faci. Dar niciodata nu fa rau celor din jur! E important sa cultivam inca din copilarie stima de sine si sa omitem comparatiile. Conceptul de unicitate ii va scapa pe copii de multe blocaje, ani mai tarziu.

 2. Greselile te invata, nu te descuraja! Esecurile sunt inevitabile chiar si la maturi. Arata copilului cum sa priveasca greseala ca oportunitate si nu ca tragedie. De fiecare data cand tu, parintele, gresesti ceva, spune cu voce tare ce ai invatat din asta si ce oportunitati ti s-au deschis. Doar cel care nu face nimic nu greseste. Ca parinti, invatam unele lectii de viata odata cu copiii.

 3. Fii autentic, adevarat si nu conformist. Oamenii intotdeauna iti vor spune cum ar trebui să fii, cum ar trebui să te comporți și ce ar trebui să faci. Nu-i asculta. Ori asculta-i dar fa ca in punctul 1. Urmeaza-ti visurile si invata sa ai mai putine asteptari de la cei din jur. Mai putine asteptari- mai putine deceptii.

 4. Mare atentie la prieteni. Exista un banc despre succes: Succesul este atunci cand la 4 ani nu faci pipi in pantaloni, la 12 ani ai foarte multi prieteni, la 20- faci sex, la 35- faci multi bani, la 60- mai faci sex, la 70 mai ai multi prieteni, la 80 nu faci pipi in pantaloni. Numarul de prieteni va fi un criteriu important in viata unui copil. Pentru cei mai marisori poti gasi filme potrivite ca varsta in care vor culege singuri lectii de viata pentru copii si despre copii.

Ofera copilului lectii de viata despre prieteni. Ajuta-l inteleaga cum este un prieten adevarat versus un amic ostil

 5. Raspunde cu calm si bunatate chiar si la ura. Ignora oamenii negativi si rautaciosi. Acestia aparent vor oferi lectii de viata in folosul lor despre care am mai scris: ce sa faci, cum sa faci, cum sa fii.

 6. Nu lasa invidia sa te controleze. Bucura-te de succesul altora, doar asa inveti si faci loc pentru succesul tau. Unii copii insa, vor avea drept scop sa se evidentieze prin ceva pentru a fi invidiati. Prin haine de brand sau alte ambalaje. Pretuieste calitate si nu aparentele.

 7. Ignora criticile, barfele si vorbele negative. Explica copiilor ca nu pot controla ce spun sau ce fac altii, dar pot alege cum reactioneaza. Invatati-i sa nu ia in seama criticile nedrepte. O persoana sau o gasca care barfeste pe cineva fara a primi vreo reactie, sufera mai mult decat victima.

 8. Fa-ti timp pentru pasiuni si exceleaza in acel domeniu. Ajuta-l pe copil sa gaseasca ce anume ii place si incurajeaza-l sa isi urmeze pasiunile si lucrurile care ii aduc bucurie.

CITESTE Esti parinte? 10 greseli care vor durea

 9. Fii foarte curios Cultiva-i copilului inca de mic curiozitatea prin a pune intrebari si a cauta raspunsuri. Curiozitatea duce la noi descoperiri si perspective.

 10. Nu-ti fie frica! E firesc sa ne temem, dar nu trebuie sa ne impiedice sa incercam lucruri noi. Adultii, mai cu seama copii, se tem de greseli. Despre greseli am scris mai sus.

 11. Fii recunoscator pentru lucrurile mici. Apreciaza in familie bucuriile simple ale vietii, nu doar realizarile mari. Cand copiii sunt mici- acestia se bucura si rad de orice: de o minge care sare, de o frunza pe care i-o dai sa se joace. Avem ce invata de la ei. Bucuria si recunostinta pentru un lucru marunt aduce ne face viata mai frumoasa.

 12. Razi cat poti de mult Umorul si rasul sunt terapeutice. Diametral opus, invata-l pe copil sa nu rada de altii, chiar si atunci cand toti din jur o fac. Sa nu se lase influentat de reactia multimii si sa se puna in locul acelei persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *