Top 5 activități îndrăgite prin care copilul tău va învăța abilități cheie

În primii 3 ani copiii au un potențial de memorare uimitor. În această perioadă creerul lor face un număr imens de conexiuni. În paralel cu curiozitatea și energia lor nelimitată, poți profita de această perioadă ca să-i cultivi niște abilități-cheie pentru dezvoltarea minții într-un mod distractiv și ușor. Acestea îi vor fi utile nu doar în apropiata școală, dar și pe tot restul vieții.

Te întrebi cum? E mai simplu decât crezi. Alege din activitățile de mai jos și periodic alternează-le. Adaptează-le după vârsta micuțului. Dacă ai deabea un bebeluș, e momentul potrivit să afli cum să te joci cu el când va mai crește. Dar dacă ai un copil mai mare, citește și practică chiar azi.

1. Citiți povești

Copiii adoră poveștile. Încă de la 1 an, când nu pot citi nici vorbi, copiii adună din ce în ce mai multe informații doar ascultând poveștile și privind desenele din cărți. Lectura este o metodă ideală pentru dezvoltarea imaginației lor. Citiți cât mai multe povești împreună, și nu așteptați seara ca să povestiți. Cu un copil de vreo 3 ani poți să începi povestea în timp ce veniți de la grădiniță ori în timp ce pregătești cina. Apoi implică-l pe micuț să continuie el. Pune-l la încercare cum ar fi procedat în locul personajului. Sau întreabă-l ce s-ar fi întâmplat dacă Scufița roșie nu i-ar fi spus lupului unde merge. O activitatea foarte bună pentru imaginație sunt poveștile inventate. Decupează câteva personaje și încleie-le pe niște cuburi. Apoi aruncați cuburile și în dependență cum cad înscenați o poveste.

2. Puzzle

Primii copii care au avut parte de puzzle au fost ai regelui George al III-lea și ai reginei Charlotte încă la sfârșitul secolului al XVIII. Aceștia nu se jucau dar învățau geografie pe desene decupate. Mai târziu producerea de puzzle a cunoscut ascensiune. De mai bine de 200 de ani acest joc cucerește copiii și adulții printr-o serie de beneficii. Elaborarea unui puzzle implică concentrare, atenție, antrenează memoria și răbdarea. Dezvoltă coordonarea mână-ochi și provoacă creerul să gândească cu ambele emisfere. Varietatea de puzzle-uri este foarte mare, astfel încât găsești pentru toate vârstele, preferințele, puzzle din carton, lemn și chiar metal. Ca complexitate acestea încep de la 2d, apoi tridimensionale și chiar mecanice.

3. Plimbări, călătorii și excursii

Cu cât copiii călătoresc mai mult, cu atât au mai multă expunere la diferite culturi, asigurându-le o creștere armonioasă și o adaptare mai ușoară la schimbare. Iar de aici începe empatia și crearea unor relații sociale puternice, legarea prieteniilor și acceptarea că oamenii sunt diferiți și asta e minunat. Interacțiunea cu alți copii de vârsta lui îi va îmbunătăți abilitățile de comunicare. Astfel își poate depăși timiditatea și va descoperi că are pasiuni comune cu cei din jur. Așa că luați-vă copiii în vacanță și nu veți regreta decizia luată.

5. Joc de rol

Jocul de rol este mai util decât îți imaginai. Acesta nu este doar o activitate distractivă pentru cel mic, dar și un instrument de învățare. Copilul, fiind personajul principal, își formează convingeri, învață legătura cauza-efect, asumarea consecințelor. Îl poți implica adesea în astfel de activități pentru a-l învăța cum să facă față situațiilor imprevizibile. Asta îi va da posibilitatea să înțeleagă mai bine situațiile prin anticipare. Arată-i cum să gândească cu doi pași înainte și încurajează-l că indiferent de situație brațele tale oricând sunt deschise pentru el.

În afară de acestea, există multe activități interesante care pot contribui la dezvoltarea copiilor în primii ani de viață. Ia în considerare sugestiile noastre și petrece timp cu copilul în fiecare zi. Copiii măsoară iubirea în timp așa că stabiliți un timp pe care micuțul să-l perceapă și fii prezent 100%.

Grădinița este un mediu bun pentru a implica copiii în activități care le îmbunătățesc abilitățile cognitive și de comunicare, dar cu toate acestea e în responsabilitatea părinților să îi pregătească pentru viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *